Pages Navigation Menu

Rimeligste Taekwondoklubb i Oslo.

Om taekwondo

Taekwondo, taekwon-do, tae-kwon-do, tae kwon do, 태권도 / 跆拳道, er en koreansk kampkunst med røtter som strekker seg flere tusen år bakover i tiden.

Idag også er Taekwondo, tae kwon do, en global internasjonal idrett.

Det finnes hovedsakelig to former for taekwondo, organisert i hvert sitt internasjonale forbund: WTF (World Taekwondo Federation) og ITF (International Taekwondo Federation). WTF er offisielt anerkjent av IOC og er det forbundet som organiserer den olympiske grenen. Norges Kampsportforbund er det særforbundet i NIF, som organiserer taekwondo, karate, jujutsu og wushu i Norge, og som arrangerer de offisielle Norgesmesterskapene innenfor de ulike idrettene. Taekwondo er en olympisk sport, og er blant de 10 mest utbredte idretter i verden.

Taekwondo, tae kwon do: betyr ‘fot’ (tae), ‘hånd’ (kwon) og ‘kunst / tanke / veien / måten å bruke’ (do). Tae kwon do er altså kunsten å bruke føtter og hender til å forsvare seg.

Tae betyr       : Fot (løpe eller sparke)
Kwon betyr   : Hånd (slag eller støt)
Do betyr         : Kunst (veien å gå)
I daglig tale   : “Fot – hånd – kunst”

Taekwondo, tae kwon do, ble utviklet som en krigskunst og er fra Silla-dynastiet kjent under navnet Tae kyon, en av forløperene til taekwondo. Taekwondo undergikk en utrolig utvikling i 50-60 årene. Korea eksporterte mange koreanske instruktører til resten av verden, noe som gjorde taekwondo til en kjent kampsport (kunst). Taekwondo har vært under konstant utvikling.

Navnet taekwondo ble etablert da stormestrene for hver skole av taekwondo (se nedenfor) på 1950-tallet ble enige om å ha et felles navn for kampkunsten.

De forskjellige “Taekwondo-stilene” ble frem til vår tid praktisert på forskjellige kampkunst skoler (kwans), og stilene tok navn etter hver kwan.

Fem av disse  kwan’ene er:

1. Moo Duk Kwan, grunnlegger: Hwang Kee.
2. Ji Do Kwan, grunnlegger Yun Kwei Byong.
3. Chang moo Kwan, grunnlegger: Lee Nam Sak.
4. Chung Do Kwan, grunnlegger: Won Kook Lee.
5. Oh Do Kwan, grunnlegger: Choi Hong Hi.

Man gjør ingen forskjell mellom disse skolene idag. Allikevel er det interessant å vite hvor man har sine røtter.

Bjerke Taekwondo Klubb har røtter fra Ji Do Kwan.

Vår stormester Cho har etablert Traditional Taekwondo Union (TTU) for å ivareta de grunnleggende verdiene og teknikkene fra Taekwondo.

TTU er et åpent fellesskap og Bjerke Taekwondo Klubb er medlem der siden 2011, www.ttu.no. I TTU deltar vi på treningsseminarer, sommerleir, vinterleir, og får besøk av de ulike mestrene.

Beltefargenes betydning

* Hvit: Symboliserer harmløshet fordi nybegynnerne har liten kjennskap til taekwondo

* Gult: Symboliserer jorden, hvorfra en plante tar rot og springer ut. Grunnlaget for Taekwon-Do blir lagt.

* Grønt: Symboliserer plantens vekst, og at ferdighetene i Taekwon-Do begynner å utvikle seg.

* Blått: Symboliserer himmelen som planten vokser mot, og gjenspeiler fremgangen i Taekwon-Do.

* Rødt: Symboliserer fare, og er en advarsel til en motstander om å holde seg unna. Eleven må trene selvkontroll.

* Sort: Symboliserer det motsatte av hvitt, og er derfor et symbol på modenhet og perfeksjon i Taekwon-Do. Det indikerer også at bæreren er upåvirket av mørke og fare.

Hovedhensikten med bruk av belte i denne formen for selvforsvar, er at de representerer den filosofiske betydningen av Tae Kwon-Do, og samtidig skiller mellom de ulike gradene.